Блог

Типове продавачи и купувачи и успешната работа с тях.

Свикнете с мисълта, че хората са различни, възприятията им са различни и това че сте казали нещо на някой, не значи че го е разбрал, така както го разбирате вие.

Професионалистът в областта на продажбите трябва да има различен подход към различните психологически типове клиенти и малко прилича на Дядо Коледа – на един подарява сладкиш, на друг играчка, на трети шапка или ботуши. При това е важно да се отбележи, че всеки получава този подарък, от който най-много се нуждае.

Клиентите обикновено са съвършено различни един от друг. В същото време има общи личностни особености, които ни позволяват да ги разделим на няколко психотипа. Типовете клиенти могат да се класифицират на базата на различни критерии. На този семинар ще разгледаме някои от тях. Ще отговорим на въпросите: Как да им поднесем необходимата информация? и Как успешно да работим с тях?

1.Мисловен

Основно предпочитание: Главното в живота е обективността и логиката.

Държи се спокойно и сдържано, облича се консервативно, не понася ярки цветове, в най-малка степен е изложен на влиянието на модните тенденции; обича реда, яснотата, функционалността във всичко; в личното му пространство не висят „джунджурийки”. Харесват му хора…………………………………………….

2.Сетивен

Основно предпочитание: В живота е много важно да се вслушаме в емоциите и усещанията

Държи се емоционално и доброжелателно. В облеклото предпочита меките линии, цени комфорта. Понякога дрехите му може да са прекалено ярки. Обстановката в кабинета му отразява емоционалното му състояние………………………………………………

3.Решаващ

Основно предпочитание: Най-важното във всяка дейност е резултатът.

Движи се решително и целеустремено; предметите в контролираното от него пространство са разположени по определена схема – документите са в папки, а всяка папка на строго определено място. Цялата дейност на този клиент е насочена към……………………………………………………………………………………

4.Възприемащ

Основно предпочитание: във всяка дейност най-важен е процесът.

Обича да научава нови неща. Често вниманието му скача от тема в тема. Обича да говори, за нещо което му е интересно или му е направило впечатление. Не си поставя определени задачи, а предоставя възможност на обстоятелствата да диктуват развитието на нещата. Трябва им много време да вземат решение, не казват нито „да”, нито „не”. Не обичат……………………………………………………………………..

Разбира се, само на хартия може да разграничим ярко изразените типове хора, в действителност всичко е доста по-сложно. Всеки човек е неповторим и  съчетава в себе си………………………………………………………………………………………………

Заповядайте на семинарите на  ImotiPro за да разберете, усвоите и затвърдите правилните реакции в различни ситуации за да бъдете още по - успешни.

Публикувано от Христина Христова | 04.02.2018г. | Психология, Научете заедно с нас – ImotiPro тренинги и обучения