Блог

Светилището Перперек, североизточно от гр. Кърджали

Перперѐк (на латински: Perpericon; на гръцки: Περπερικον) е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. Перперек е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, ромеи и българи. Унищожен е от османските турци в XIV в. Светилището на Перперек се намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали, в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река (Perperischka). Перперек се намира на десния бряг на реката, над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището  е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.

Свещеният хилядолетен град е унищожен от османските турци в 1362 г. и жителите му са отвлечени в робство.[9] След няколко десетилетия мястото напълно запустява. В края на XIX в. Константин Иречек съобщава за средновековната крепост Хиперперакион , макар лично да не е посещавал местността. Интересен момент в неговото описание е фактът, че сред преобладаващите турски топоними единственият оцелял на турски е хидронимът Перперек-дере, името на реката, оформила красивата долина, над която се издига твърдината изсечена в скалите.

Има различни спорове – дали се нарича Перперек или Перперикон, дали е тракийско или Българско, какво точно са извършвали древните на това място.

Посете го и решете за себе си.

 

                                                                                                                                                                                       Източник Уикипедия

                                                                                                                                                          Снимка http://www.haskovo-bulgaria.com

Публикувано от Елена Ненчева | 03.02.2018г. | Уникални неща и места в България които трябва да видите.